Korisni linkovi: English language | English language | Local language | Informacije | Crna Gora | Vremenska prognoza

 

Boka kotorska

KotorBoka Kotorska, koja se nalazi u jugo-zapadnom dijelu Crne Gore, je krivudav zaliv na Jadranskom moru. Zaliv, poznat kao evropski najjužniji fjord, u stvari je potopljeni kanjon rijeke koja je tekla od planine Orijen. Ovaj zaliv predstavlja važnu turističku atrakciju u Crnoj Gori

GulfZaliv je naseljen jos od davnina i posjeduje dobro očuvane srednjovjekovne gradove. Živopisni gradovi Kotor, Risan, Perast i Herceg Novi su – zajedno sa njihovom okolinom – glavne turističke atrakcije. Religiozno nasledje zemlje oko zaliva – njene brojne katoličke i pravoslavne crkve i manastiri – čine jedan od glavnih mjesta hodočašća cijelog regiona. Bokokotorski zaliv je pod zaštitom UNESCO-a zbog svog veoma bogatog kulturnog naslijedja.

GulfZaliv se sastoji od nekoliko manjih širih zaliva, spojenih uskim kanalima, formirajući jednu od boljih prirodnih luka u Evropi. Krajnji dio zaliva je Tivatski zaliv (Teodo) i mala luka. Na strani prema moru, nalazi se zaliv Herceg Novog, koji čuva glavni ulaz u Bokokotorski zaliv. Unutrašnji zalivi su Risanski zaliv na sjeverozapadu i Kotorski zaliv na jugoistoku.

Na strani kopna, dugi zidovi koji se protežu od starog grada Kotora do dvorca Svetog Jovana, daleko iznad, formirali su upaljivu odliku ovog pejzaza.

Postoji mnogo zanimljivih mijesta na obalama Bokokotorskog zaliva. Herceg Novi ima pravoslavni manastir Svetog Save. Osnovan je u 16. Vijeku i sadrži primjerke srebrnih kovanih predmeta napravljenih u 17 vijeku. Osam milja istočno od Herceg Novog nalazi se manastir na malom ostrvu naspram Perasta. Perast je sam jedno vrijeme bio nezavisna država u 14. Vijeku. .